Addendum

Tibor SZANYI


EUROPEAN GROUP
S/D
COUNTRY
Hungary

NATIONAL GROUP
Magyar Szocialista Párt

ATTENDANCE IN PLENARY SESSIONS +info
96%
267 out of 278 sessions attended.

PARTICIPATION IN ROLL-CALL VOTES
93%
9566 out of 10253 votes during the mandate.

SITTING INFO
The draft Commission regulation amending Annex II to Regulation (EC) 1107/2009 by setting out scientific criteria for the determination of endocrine disrupting properties

DATE:
Show Agenda
REFERENCE:
NUMBER:
MINUTES:
VOTES ON THIS SITTING:
B8-0542/2017 - Considérant P
B8-0542/2017 - Considérant R/1
B8-0542/2017 - Considérant R/2
B8-0542/2017 - Considérant R/3
B8-0542/2017 - Résolution


WRITTEN EXPLANATION OF VOTE (B8-0542/2017)
Objection to an implementing measure: scientific criteria for the determination of endocrine disrupting properties

A szavazás során tartózkodtam, mivel egyrészről a Bizottság által előterjesztett javaslat megfelelő módon próbálja kategorizálni a növényvédő szerek és a biocid termékek endokrin károsító tulajdonságát, jól felhasználva az elérhető tudományos kritériumokat. A rendelettervezetben az endokrin hatásmód kulcstényezőként szerepel annak meghatározásához, hogy egy anyag endokrin károsító-e?
Mindezt úgy, hogy az „endokrin hatásmódot” megfelelteti annak, hogy „megváltoztatja az endokrin rendszer funkcióját (funkcióit)”, így a definíciót az Egészségügyi Világszervezet meghatározásához igazítja. Másrészről azonban a Bizottság a tagállamokkal és a szakértő csoportokkal folytatott egyeztetéseit követően eltérítési gyakorlatot vezetne be, amivel viszont túllépi a végrehajtási hatáskörét. Ez a gyakorlat akkor sem megfelelő, ha a tudományos és technikai ismeretek fejlődése megfelelő alapot nyújt a kívánt endokrin hatásmódú anyagok jóváhagyási feltételeire vonatkozó eltérés bevezetésére.
Azon az állásponton vagyok, hogy ha az Európai Parlament támogatja a kifogást, nem tesz mást, minthogy blokkolja az egész jogalkotási javaslatot úgy, hogy alternatíva hiányában nem kerül elindításra ez a több éve hiányolt kritérium rendszer. Ami az eljárást illeti, a Bizottság és a Tagállamok között újabb, megjósolhatatlan hosszúságú egyeztetés indulna úgy, hogy a komplex kritérium-rendszer hiányzik. E hiány viszont konkrétan népegészségügyi kockázatot rejt magában.

Date issued: October 4, 2017